La Vella Quaresma. El calendari de les 7 cames.

La Vella Quaresma. El calendari de les 7 cames.

Data i hora

Divendres, 8 de març del 2024

Consultar horaris

Ubicació

Arenys de Mar

Arenys de Mar, Maresme, 08350

Contingut patrocinat

Descripció

La Vella Quaresma és un ninot de paper per retallar que sovint representa una senyora d'avançada edat carregada, amb 7 cames, que dur una cistella de verdures en un braç i a l'altra mà un bacallà dessecat. Simbolitza el període de les setmanes que separen la finalització del cicle de Carnaval fins arribar a la Pasqua i es disposa que siguin dedicades a la Quaresma.
De forma popular la Vella Quaresma, és coneguda amb diversos noms als Països Catalans com ara la “Bacallanera” o la “Sarraïna” al Principat; la “Patorra” al Rosselló i, entre d'altres, a les Illes la quitxalla l'anomenen “S'àvia Corema” o “Sa Jaia Corema”. Durant la Quaresma, la tradició estableix que cal tallar a aquesta figura una cama (en té set) cada setmana fins arribar a la Pasqua en què la resta és cremada.
El Departament de Cultura proposa aquesta exposició per donar a conèixer una petita part dels materials d'imatgeria popular recopilats pel gran folklorista Joan Amades i Gelats (Barcelona ,1890-1959), relacionats amb aquesta tradició i que resten dipositats a l'arxiu del Centre de Documentació de la DGCPAC.

La Vella Quaresma

Imagina un lloc on cada dia és una nova descoberta. Això és Arenys de Mar: un univers de cultura esperant ser explorat per tu. Comença la teva aventura avui, descobreix què està passant demà, continua explorant durant la setmana, i culmina amb un cap de setmana espectacular. Deixa't sorprendre per tot el que Arenys de Mar pot oferir-te.

El temps

Detalls de l'Esdeveniment

L'esdeveniment ha finalitzat.

Suggerir un canvi

Contingut patrocinat